Instruktioner (10-15 minuter):
Del 1
- Smågrupper – behåll grupperna från föregående övning.
- Gå igenom del 1 av övningen:
- Ni kommer att få fem minuter på er att skriva ner olika exempel på våld ni har sett online.
- Det kan exempelvis vara skildringar av våld, hot, kränkningar, rasism, sexism, homofobi eller annat våld.
- Vi kommer sedan att lyfta och diskutera resultatet i helgrupp.
- Börja.
- Helgrupp – låt varje grupp berätta om något som de pratat om.
Del 2
- Gå igenom del 2 av övningen:
- Ni ska nu fundera och diskutera utifrån frågeställningarna på bilden.
- Ta gärna hjälp av de exempel som ni själva har kommit på, men även de exempel som ges på bilden.
- Läs upp frågeställningarna på bilden och gå igenom de olika exemplen de kan fundera utifrån.
- Låt grupperna diskutera i cirka 5 minuter.
- Helgrupp – låt varje grupp berätta om något som de pratat om.
Tänk på:
- Att ibland kan deltagare försöka bräcka varandra i erfarenhet av våld, ”kolla vad jag har sett”. Då är det viktigt att gå vidare och inte fastna i detaljer. Syftet är att se bredden av våld och framförallt det som på en och samma gång kan vara normaliserat och osynliggjort (exempelvis underhållningsvåld), snarare än att redovisa det spektakulära.
- Att utsatthet på nätet beror väldigt mycket på omfattning och upprepning. Inte sällan försvarar sig den som vräker ur sig hot med att kalla det för skämt. Personen kan också föra ett resonemang om vad hen själv hade gjort om hen utsattes för liknande behandling. Men att ha svar på tal på ett enskilt påhopp är knappast en strategi för att bemöta ett ständigt flöde av hån och kränkningar. I relation till våld online är resonemang som “lite skit får man tåla”, “den som ger sig in i leken får leken tåla” vanliga, men det görs sällan åtskillnad på hur mycket olika inblandade ska tåla.
- Förtryck som homofobi, sexism, rasism och funkofobi slår inte bara mot direkt utpekade grupper utan sätter även gränser för alla. I till exempel homofobiska miljöer begränsas allas rörelsefrihet, eftersom beteenden som ses som uttryck för homosexualitet bestraffas. Jämför hur uttalanden som “Du spelar som en kärring”, “Du gråter som en tjej” eller skällsord som “bög” eller “tattare” kan riktas mot vem som helst,samtidigt som de så klart slår hårdast mot
Syfte: Att samla och sätta ord på deltagarnas erfarenheter av våld online, samt att få deltagarna att reflektera kring vad som är kränkande på nätet och vad dessa kränkningar får för konsekvenser på olika arenor.